VIETNAM
Vietnam nabízí nejen bohatou historii ovlivněnou mocnými kulturami jihovýchodní, ale mísí se zde francouzská tradice s doteky orientu a vlivy komunismu. Vietnam vás pohltí nejen nádhernými scenériemi a pestrou přírodou, ale také specifickou kulturou, zvyky a výbornou kuchyní. Pravou atmosféru dokreslují také zdejší rušná velkoměsta.
Není jednoduché říci, která doba je pro návštěvu Vietnamu nejlepší, protože počasí na jihu a na severu je odlišné. Pokud je v jedné oblasti chladno, nebo dusno, tak je vždy někde jinde slunečno a teplo. Na jihu se střídají dvě období: vlhké (květen až listopad, nejdeštivěji je od června do srpna) a suché (prosinec až duben). Nejteplejší a nejvlhčí období je většinou od konce února do května. Centrální pobřeží, které jsem navštívil se vyznačuje suchým podnebím a to od června do října.
Na severu se střídají také dvě období: chladné, vlhké zimy (listopad až duben) a horká léta (květen až říjen). V oblasti hor je podstatně chladněji než v nížinách a teploty se tam mohou dostat i pod bod mrazu. Tajfuny se tvoří v období od července do listopadu a mají vliv na severní a centrální oblasti.
Vietnamská kuchyně v sobě kombinuje až neuvěřitelné sladké, pálivé a kyselé dohromady, přičemž výsledkem je vždy úžasný originál, navíc skvěle naaranžovaný. Základními ingrediencemi, bez kterých se neobejde žádné jídlo, jsou chilli, zázvor, kokosové mléko, česnek, houby, bazalka, limetková šťáva nebo citronová tráva. Základní potravinou je rýže, z ní se vyrábí víno, alkohol, škrob, ocet i olej. Jídlo hraje v životě každého Vietnamce jednu z ústředních rolí. V zemi je jinak velmi oblíbené pivo. Jak jsem zjistil, neexistuje tady žádná národní značka. Trh je tvořen menšími místními pivovary, přičemž pouze některé z nich jsou distribuovány po celé zemi.
Naše tipy:
8 km na jihovýchod od Danangu se z krajiny zvedá pět mramorových vrchů (Ngũ Hành Sơn) nazvaných jmény pěti nejdůležitějších prvků (dle staročínské teorie): Vodní, Dřevová, Ohňová, Zemní a Kovová hora. Největší z nich je Vodní hora se třemi vrcholy, z nichž na dva lze vylézt. Příjemný je však i pouhý výstup a průchod mezi skalními masami, kde je řada postavených, ale též jeskynních chrámů a pagod. Po cestě se naskýtají neobyčejné výhledy na okolní krajinu s dalšími čtyřmi vrchy.
Hoi An je malé město asi 30 km od Danangu, situované při ústí řeky Thu Bon. Od 16. století bylo toto místo významným námořním přístavem, významným pro celý region pevninské části Jihovýchodní Asie. Historické jádro města se dochovalo v autentické podobě do dnešních dnů a je památkově chráněno. Pro svůj jedinečný ráz a zachovalost byl Hoi An v roce 1999 připsán do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.